Νευρολογική Φυσικοθεραπεία

Νευρολογική Φυσικοθεραπεία

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΉ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΊΑ

Η νευρολογική φυσικοθεραπεία είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι, καθώς αναφέρεται σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα που έχουν επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους. Νευρολογικές παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το parkinson, οι πολυνευροπάθειες, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α είναι περιπτώσεις, εξελισσόμενες που επηρεάζουν σημαντικά την κινητικότητα και λειτουργικότητα ενός ατόμου αλλά δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να ελέγχουν τη ζωή του.

Μέσω της νευρολογικής φυσικοθεραπείας, συγκεκριμένων τεχνικών και ασκήσεων, ο θεραπευτής στοχεύει στην ανάκτηση της λειτουργικότητας, στην προσαρμογή της κινητικότητας και στην επανένταξη του ασθενούς στην ζωή του. Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης περιέχει ασκήσεις ενδυνάμωσης, αναχαίτιση της σπαστικότητας (όπου αυτή υπάρχει), επανεκπαίδευση βάδισης και ισορροπίας, τεχνικές νευρομυϊκού συντονισμού (PNF), διατήρηση και αύξηση εύρους κίνησης των αρθρώσεων, επανεκπαίδευση κινητικών προτύπων, μείωση του πόνου κ.α.

Μια σειρά παθήσεων και τραυματισμών σε ενήλικες μπορούν να προσβάλλουν την φυσιολογική λειτουργία του Νευρικού Συστήματος.

Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν, εκτός άλλων:

το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

η Σκλήρυνση κατά Πλάκας

οι Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις

η νόσος του Parkinson

Οι Νεοπλασίες του Νευρικού Συστήματος

Οι Κακώσεις Βραχιονίου Πλέγματος

Οι Κακώσεις ή Βλάβες Περιφερικών Νεύρων

Μετάβαση στο περιεχόμενο